ملاحظاتي در رويكردهاي تطبيقي و مبنائي
بومیسازی اقتصادی و اقتصاد اسلامی
نخست به تعريف و بررسي اجمالي رويكردهاي تقليدي و بومي به نظريات اقتصادي رايج از ديدگاه اقتصاد اسلامي ميپردازيم و سپس مفاهيم بومي و بوميسازي را از ديدگاه حضرت امام خميني(ره) و مقام معظم رهبري به اجمال مرور ميكنيم.
هدف غایی در مطالعات اقتصادی، نظریهپردازی برای تبیین رفتارهای اقتصادی است که بدان وسیله بتوان برای تنظیم امور اقتصادی الگوسازی و سیاستگذاری کرد. مجموعه نظریات، الگوها و سیاستهای اقتصادی که هم اکنون در دانشگاهها تدریس میشود و اصطلاحاً به آن علم اقتصاد میگویند در مغربزمین شکل گرفته و سابقهای دست کم ۲۵۰ ساله دارد. این علم تحت تأثیر رشد دانش فنی، تحولات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی در کشورهای صنعتی، فراز و نشیبها و دگرگونیهای زیادی را تجربه کرده است. کاربرد این مجموعه از دانش بشری در تنظیم امور اقتصادی مسلمین و به ویژه در جمهوری اسلامی ایران مسئله بحث انگیزهای بوده، هست و خواهد بود. در این کاربرد میتوان دو رویکرد کلی به شرح ذیل تعریف کرد: رویکرد تقلیدی و رویکرد بومی.
رویکرد تقلیدی مبتنی بر این فرض است که علم اقتصاد، مجموعهای از قضایای «علمی» در شناخت مفاهیم و رفتارهای اقتصادی است و لذا میتوان آن را مستقیماً در تنظیم امور اقتصادی مسلمین و غیرمسلمین به کار گرفت. رویکرد بومی قائل به ضرورت جرح و تعدیل و نقد و مبارزه فکری و به اصطلاح «تصرف» در نظریات اقتصادیِ غربی و سیاستهای اقتصادیِ مبتنی بر آن است تا بدین وسیله بتوان آن نظریات و سیاستهای اقتصادی را با شرایط و مقتضیات تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کشور تطبیق داد. این «تصرف» در دو سطح به شرح ذیل امکانپذیر است: روبنایی یا تطبیقی و زیربنایی یا مبنایی.
نظر شما چیست ؟
دیدگاه ها
تا کنون نظری ثبت نگردیده است.